Projekter støttet af Knæk Cancer
Siden 2012 har Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med TV 2 om Knæk Cancer. Over 500 projekter er sat i gang og arbejder for kræftsagen. Se alle projekterne her.
Siden 2012 har Kræftens Bekæmpelse samarbejdet med TV 2 om Knæk Cancer. Over 500 projekter er sat i gang og arbejder for kræftsagen. Se alle projekterne her.
Bedre behandling
Nyt projekt
Mere end 30 børn dør hvert år af kræft, og Børnecancerfonden er derfor sat i verden for at sikre, at børn med kræft til enhver tid får den bedste behandling, så vi kan øge antallet, der overlever til et godt liv. Det kræver forskning i diagnostik og behandling af børnekræft.
7.000.000 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Kræft i æggestokkene opdages ofte for sent og få overlever sygdommen. Immunterapi har ikke haft stor effekt på denne type kræft, men vi vil udvikle en ny behandling kaldet LINK CAR T-celler. Her ændres kroppens egne immunceller så de kan styres til at slå kræften ihjel. Denne metode angriber kræftceller ved at genkende to specifikke proteiner på kræftcellen på én gang, hvilket samtidig skåner raske celler. Vi håber at skabe en ny, sikker og effektiv behandling mod æggestokkræft.
2.558.558 kr
Mere viden om kræft
Nyt projekt
Vores mål er at forstå, hvordan kræftbehandling påvirker hormonsystemet hos voksne. Mange overlevere oplever hormonelle problemer som nedsat skjoldbruskkirtelfunktion eller knogleskørhed. Vi vil sammenligne kræftoverlevere med raske personer for at finde ud af, hvem der er mest i risiko, og hvordan disse problemer påvirker livskvaliteten. Resultaterne kan hjælpe med at finde de patienter, der har brug for hurtig hjælp og bedre støtte i deres dagligdag.
1.082.000 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Trods forbedret brystkræftbehandling er der fortsat kvinder, der får tilbagefald selv mere end 10 år efter første behandling. Vi vil undersøge, om længerevarende kræftbehandling og brug af almindelige lægemidler kan forhindre dette tilbagefald. Samtidig undersøger vi, hvor ofte hjerte-kar-sygdomme opstår på lang sigt efter en brystkræftdiagnose, og hvorledes behandling, anden sygdom og socioøkonomisk status påvirker risikoen herfor. Målet er at forbedre overlevelse og livskvalitet efter brystkræft.
2.485.000 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Patienter med bugspytkirtelkræft har dårlige overlevelsesmuligheder, og strålebehandling har indtil nu spillet en begrænset rolle i behandlingen på grund af de nærtliggende følsomme organer. Odense Universitetshospital bruger, som nogle af de førende i verden, et avanceret strålebehandlingsapparat som kan MR skanne undervejs til præcist at målrette strålingen mod kræften, med færre bivirkninger. Vi vil forbedre behandlingen endnu mere ved at bruge såkaldt diffusions-MR, som giver detaljeret biologisk information om kræften. Målet er at skræddersy strålebehandlingen til den enkelte patient og dermed øge overlevelsen.
2.325.000 kr
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer. Mange vestlige lande bruger afføringstests til at finde skjult blod, men disse tests fører ofte til unødvendige kikkertundersøgelser for tusinder af raske personer. Vores mål er at udvikle en bedre screening ved at finde DNA-forandringer fra døde kræftceller i blodprøver. Vi vil kortlægge DNA-forandringer i kræftens udvikling og undersøge, om tidlige stadier af kræften kan findes i blodet. Dette kan forbedre den tidlige opsporing og behandling af tarmkræft.
2.000.000 kr
Bedre liv med kræft
Nyt projekt
Vi har udviklet programmet YATAC for at hjælpe unge kræftoverlevere tilbage til hverdagen. Programmet er baseret på forskning og samarbejde med unge, familier og fagfolk og dækker emner som fysisk aktivitet, psykologiske udfordringer, uddannelse og arbejde. Vi vil nu teste YATAC i to studier i København og Aarhus for at sikre, at det virker og er relevant. Målet er at forbedre livskvaliteten for unge kræftoverlevere og skabe vigtig viden til fremtidige indsatser.
1.390.000 kr
Du kan selvfølgelig finde indsamlet beløb og regnskab for alle Knæk Cancer-indsamlingerne.
Bedre liv med kræft
Nyt projekt
Vi vil udvikle et beslutningsværktøj, der hjælper kvinder med celleforandringer på livmoderhalsen til at vælge den rigtige behandling baseret på deres individuelle livsomstændigheder og risikofaktorer. I dag følger behandlingen standardretningslinjer, men vi ønsker at give kvinderne en stemme i beslutningen. Ved hjælp af beslutningsværktøjet informeres og inddrages kvinderne, og vi forventer, at det kan reducere bekymringer, øge tilfredsheden og forbedre deres forståelse af behandlingsmulighederne ved celleforandringer på livmoderhalsen.
1.930.000 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Kræft i T-celler er svær at behandle, da nuværende metoder også skader raske T-celler, som er vigtige for immunforsvaret. Vi vil udvikle en målrettet behandling, der kun rammer kræftcellerne ved at bruge antistoffer koblet til giftstoffer. Disse antistoffer angriber en specifik del af kræftcellernes overflade, som kun findes på få raske celler. Målet er en mere effektiv behandling med færre bivirkninger for patienterne.
1.550.000 kr
Bedre liv med kræft
Nyt projekt
En stor gruppe mennesker med lungekræft deltager ikke i rehabilitering. De har typisk kort uddannelse og lav indkomst. Vi vil undersøge, hvordan de lever med deres sygdom, og hvordan deres hverdag passer med de tilgængelige rehabiliteringstilbud. Ved at følge 15 patienter gennem deres dagligdag og studere deres rehabiliteringstilbud, vil vi finde måder at støtte denne patientgruppe bedre på og arbejde på at mindske den sociale ulighed for disse patienter.
814.583 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Immunterapi kan forlænge livet for nogle med uhelbredelig tarmkræft og har færre bivirkninger end kemoterapi. Desværre virker den kun hos 5% af patienterne med en bestemt mutation. Vi vil undersøge, om vi kan gøre immunterapi tilgængelig for flere ved at forbehandle med kemoterapi. Ved at kombinere to kemoterapimidler håber vi at øge andelen af patienter, der kan få gavn af immunterapi til 50 %. Vi vil også undersøge, om vi kan identificere de faktorer der afgør, om patienter vil gå gavn af den nye behandlingsmetode.
2.000.000 kr
Bedre liv med kræft
Nyt projekt
Mange tidligere kræftpatienter oplever problemer med hukommelse og koncentration, men får sjældent hjælp, da mulighederne for at blive undersøgt er begrænsede. Vi har derfor tilpasset et hollandsk online-testværktøj til danske forhold, der gør det lettere at blive undersøgt. Vi vil teste værktøjet på tidligere bryst- og prostatakræftpatienter for at sikre, at det fungerer efter hensigten. Målet er at kunne finde og hjælpe patienter med hukommelsesproblemer og dermed forbedre deres livskvalitet.
1.690.000 kr
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Vores mål er at undersøge kræftrisikoen hos personer med den sjældne genetiske sygdom Neurofibromatose 1. Neurofibromatose 1 kan føre til mange godartede knuder og øger risikoen for kræft. Vi vil analysere data fra 2.753 patienter og sammenligne dem med den danske befolkning for at forstå deres kræftrisiko og overlevelse bedre. Vi håber, vores forskning kan føre til bedre rådgivning og tidlig screening, især for mave-tarmkræft.
412.130 kr
Mere viden om kræft
Nyt projekt
Vi ved for lidt om, hvorfor børn får kræft, selvom det er en af de hyppigste dødsårsager blandt børn. Nogle studier tyder på, at børnevaccinationer kan nedsætte risikoen, men disse studier er ofte små og upræcise. Vores projekt vil bruge data fra nordiske lande til at undersøge sammenhængen mellem vaccinationer og børnekræft. Vi vil analysere data fra 4,3 millioner børn for at få mere præcise svar. Målet er at forstå kræftrisici bedre og muligvis forebygge børnekræft gennem vaccinationer.
646.250 kr
Mere viden om kræft
Nyt projekt
PFAS er kemikalier, der findes i mange dagligdagsprodukter som kosmetik og teflon. De nedbrydes meget langsomt og findes i næsten alle mennesker. Vi ved, at høje niveauer af PFAS kan skade helbredet, og der er mistanke om, at de kan øge risikoen for nyrekræft. Vi vil undersøge, om de lave niveauer, som vi alle udsættes for, også er farlige. Ved at analysere blodprøver fra 700 personer vil vi finde ud af, om der er en sammenhæng mellem PFAS og nyrekræft.
1.296.750 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Kræftceller kan skjule sig for immunsystemet, hvilket mindsker effekten af immunterapi. Vi vil derfor udvikle en kræftvaccine, der aktiverer immunsystemet tidligt ved at målrette en receptor kaldet XCR1. Ved at bruge små peptider, som kan binde til denne receptor, håber vi at styrke immuncellernes evne til at bekæmpe kræftceller. Vores mål er at skabe nye vacciner, der effektivt kan forbedre kræftbehandlingen.
1.550.000 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Lungekræft med KEAP1-mutationer er en meget aggressiv form af sygdommen, som er svær at behandle med traditionelle behandlinger. Vi undersøger potentialet for onkolytiske vira - vira, der selektivt inficerer og dræber kræftceller uden at skade sundt væv omkring kræftcellerne. Vores forskning sigter mod at evaluere sikkerheden og effektiviteten af disse vira ved hjælp af relevante prækliniske modeller såsom KEAP1-muterede lungekræftceller og dyremodeller. Vi er overbeviste om, at det vil bidrage til at udvikle en ny behandling, der kan forbedre både livskvaliteten og overlevelsen for lungekræftpatienter.
1.550.000 kr
Opdag kræft i tide
Nyt projekt
Tarmkræft er en af de mest dødelige kræftformer i Danmark, og hurtig behandling er afgørende. Vi vil undersøge, om måling af kræft-DNA i blodet kan vise, hvor hurtigt kræften vokser, og dermed hjælpe med at prioritere patienter, der skal behandles først. Vores mål er at udvikle en enkel blodprøve, måske blot et fingerprik, som patienter selv kan tage derhjemme, så vi kan give den rette behandling i tide.
1.000.000 kr
Mere viden om kræft
Nyt projekt
Kræftpatienter med genmutationer af ukendt betydning, risikerer ikke at få den målrettede behandling, som de kunne have gavn af. Vi vil udvikle og implementere en metode, der bedre kan klassificere disse mutationer som enten harmløse eller kræftfremkaldende. Dette håber vi, vil kunne hjælpe flere patienter til at få en skræddersyet behandling og derigennem forbedre deres chance for længere overlevelse.
2.800.000 kr
Bedre behandling
Nyt projekt
Vi vil følge op på 2.600 patienter med ikke-melanom hudkræft, der har modtaget strålebehandling. Vores mål er at vurdere risikoen for tilbagefald og det kosmetiske resultat minimum to år efter behandling. Vi vil undersøge, hvordan faktorer som alder, rygning og behandlingsform påvirker resultaterne. Målet er at forbedre behandlingskvaliteten og sikre hurtig behandling, selvom sygdommen ikke er dækket af kræftpakker.
1.650.000 kr